Foodish

Cheesecake med botten av pepparkaka

Av Maria - 2015-11-29 19:00

Antal: 12 portioner

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter + 160 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

BOTTEN TILL CHEESECAKE:

75 gram smör
30 Digestivekex


OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN:

4 gelatinblad
400 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
2 lime
1,5 dl florsocker
4 dl crème fraiche


BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG:

120 g äggvita, cirka 4 st
400 g cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
80 g äggula, cirka 4 st
150 g socker
1 lime
30 g vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Smält matfettet.

Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet.
Sätt ugn på 175 grader.

Skär smör i bitar.
Krossa kex i mixer eller för hand.
Tillsätt smör och arbeta ihop till en massa.
Tryck ut i en springform (rund form cirka 25 cm).
Baka pepparkaksbottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut och låt svalna.


OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN:

Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
Riv skal av lime.
Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
Riv skal av lime. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull.

Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen.

Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.


BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG:

Sätt ugnen på 160 grader.
Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
Riv skal av lime.
Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
Vispa i en äggula i taget.
Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
Tillsätt ev. smaksättning ex. smält vit choklad.
Blanda i den vispade äggvitan till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Baka i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
Låt stå på eftervärme 15 minuter.
Ta ut cheesecaken och kyl.


GARNERING:

garnera med färska bär som hallon eller cocktailbär samt servera gärna med passionsfrukt (halverade eller urgröpta) eller valfri sylt.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards