Ingredienser:
900 g älginnanlår
20 g smör
Salt
Peppar
4 morötter
4 palsternackor
1 bit rotselleri
Rapsolja till rostning av rotfrukter
2 ½ msk svensk honung
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 lagerblad
5-10 enbärskorn
1 kanelsång
2 dl rött vin
5 dl viltfond (vatten och fond)
3 dl matlagningsgrädde
2 dl frysta lingon
1 dl socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150ºC.
Bryn köttet i rikligt med smör, salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnssäker form eller sätt in stekpannan mitt i ugnen.
Stek till köttets innertemperatur är 55-60ºC.
När det är klart låt vila inlindat i folie.
Höj temperaturen i ugnen till 175ºC.
Skala och skär rotfrukterna och 2 av lökarna i bitar.
Lägg dem i en långpanna med oljan och honungen samt salt och peppar.
Rosta i ugnen i ca 30 min.
Skala och skiva en gul lök och vitlöken, fräs det i en gryta med lite olja samt kryddorna.
Häll på rödvinet och koka ner till hälften.
Häll på fonden och reducera till lite mer än hälften.
Tillsätt grädden.
Koka till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
Rör lingonen med socker.
Skär upp steken i skivor.
Servera älgsteken med rotfrukter, gräddsås och lingon.