Antal: 2 stycken
Jäsning: 10 minuter eller 40-60 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 225 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
50 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
6 dl vatten
1 msk salt
7 dl kornmjöl
10 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält margarinet och tillsätt vattnet.
Värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt och allt mjöl.
Mät mjölet genom att hälla det i litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. mer mjöl.
Låt degen vila i 10 minuter eller helst jäsa övertäckt till dubbel storlek 40-60 minuter.
Arbeta sedan degen på bakbord.
Forma degen till 2 runda bröd.
Lägg dem på smord plåt.
Platta till bröden något och mjöla ytan.
Låt jäsa 20-30 minuter.
Nagga bröden med sticka eller vispkvist.
Grädda i 225 grader i 30-35 minuter.
Låt bröden svalna i bakduk.