Antal: 8-12 portioner
Ugn: 150 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
Cheesecake:
200 g kavring
50 g smör
Fyllning:
600 g färskost
3 ägg
1 knippe gräslök, finhackad
2 msk dijonsenap
1 citron, saften
Garnering:
4-6 skivor kallrökt lax
3 lime
Gräslök, hackad
Räksås:
2 salladslökar
50 g smör
2 msk vetemjöl
6 dl utspädd skaldjursfond
1 dl torrt vitt vin
200 g skalade räkor
Peppar
Gör så här:
Botten:
Skär brödet i bitar och mixa till brödsmulor i en matberedare.
Smält smöret och låt det svalna.
Häll smöret i brödsmulorna och mixa ett par gånger.
Tryck ut botten på en springform, ca 20 centimeter i diametern.
Ställ den i kylen i 20 minuter.
Fyllning:
Lägg färskost, ägg, gräslök, senap och citronsaft i en matberedare och mixa till en slät smet.
Häll i formen.
Cheesecaken:
Grädda längst ner i utenen på 150 grader i 50 minuter tills den knappt stelnat.
Låt kallna.
Räksås:
Skiva salladslöken fint.
Smält smör i en tjockbottnad kastrull.
Vispa ner mjölet och späd med fonden i omgångar, så du får en slät sås.
Tillsätt vin och grädde.
Rör ner löken.
Sjud i 5 minuter medan du rör om.
Blanda ner räkorna och låt såsen bli genomvarm.
Krydda med peppar.
Garneringen:
Skiva lime.
Dela laxen i 8-12 bitar och garnera med dem och limeskivorna.
Servera med räksåsen.