Antal: ca 35 bitar
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Deg:
9 dl vetemjöl
2 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
2 msk bakpulver
300 g rumstempererat smör eller margarin
3 ägg
250 g blåbär
Smultäcke:
150 g smält smör eller margarin
4 1/2 dl havregryn
3 dl Rörsocker Strö
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Blanda samman de torra ingredienserna till degen i en skål.
Tillsätt matfettet och arbeta samman till en smulig deg.
Rör i äggen.
Tryck ut degen i en smord långpanna, cirka 20 x 30 cm.
Lägg på blåbären.
Blanda samman det smälta matfettet med havregryn och socker och strö över blåbären.
Grädda kakan mitt i ugnen i 200 °C i cirka 30 minuter.
Låt svalna. Skär i rutor och dofta över lite florsocker.
Blåbären kan ersättas av andra bär eller frukter t ex körsbär eller plommon.