Antal: 6-8 kakor
Ugn: 300 grader, ca 8 minuter
Jäsning: ordenligt
Ingredienser:
100 g jäst
6 dl vatten
3 msk smör eller margarin
1 tsk salt
½ tsk fänkål
9 dl (450 g) grovt rågmjöl
ca 7 dl (420 g) vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i degbunken.
Smält fettet, slå på vattnet och värm till 37 grader (fingervarmt).
Slå detta över jästen i degbunken och rör om.
Tillsätt salt och fänkål och arbeta in mjölet.
Knåda degen smidig på bakbordet och dela den i 6-8 lika stora bitar.
Kavla ut dem till ganska tunna runda kakor, lägg dem på plåtar, tag ut hål i mitten och pricka dem.
Låt kakorna jäsa upp ordenligt och grädda i 300 graders ugnsvärme i ca 8 minuter.
Pensla de nygräddade kakorna med varmt vatten tillsatt med lite margarin och låt dem kallna.