Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Brynt smör:
100 g smör
½ citron
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
Svartrötter:
½ dl pinjenötter
500 g svartrötter
1 msk salt
Till garnering:
65 g röda mangoldskott
2 msk skuren gräslök
Gör så här:
Brynt smör:
Bryn smöret under omrörning i en stekpanna tills det är gyllenbrunt, låt svalna.
Skölj citronen och riv skalet fint.
Pressa vitlöken i smöret och blanda ner citronskalet.
Ställ i kylen tills det stelnat.
Svartrötter:
Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en het stekpanna med lite salt.
Fyll en 2 liters kastrull med vatten och pressa i citronsaften och tillsätt saltet.
Tvätta svartrötterna under rinnande kallt vatten.
Skala, dela längs med och skär rötterna i ca 10 cm långa stavar.
Lägg dem i citronvattnet så de inte mörknar.
Koka svartrötterna mjuka i citronvattnet.
Servering:
Till servering vispa smöret luftigt med elvisp.
Smaksätt med salt och peppar.
Garnering:
Servera de varma svartrötterna med pinjenötter och vispat smör, garnera med mangoldskott och gräslök.