Antal: 1 bröd
Ugn: 225 grader, 8-10 minuter + 175-200 grader, ca 1 timme
Jäsning: ca 2 timmar + 45 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
7½ dl vatten
1 msk salt
1,2 kg (ca 2 liter) vetemjöl
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader och häll det över den smulade jästen.
Blanda ner salt och vetemjöl och arbeta degen tills den är smidig och blank.
Låt den jäsa ca 2 timmar.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.
Forma hela degen till en stor bulle och lägg den att jäsa ytterligare 45 minuter på smord plåt.
Skär några snitt i degbullen.
Grädda så här:
225 grader, 8-10 minuter, sänk värmen till 175-200 grader och låt brödet stå ganska länge i ugnen, bortåt 1 timme.
Sedan drar du ut det på luckan och penslar med vatten, stänger av ugnsvärmen och låter brödet "mogna" i ugnen ca 10 minuter.