Antal: 2 stycken
Ugn: 200 grader, 30-35 minuter
Jäsning: ca 40 minuter + jäsa upp
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
50 g smör eller margarin
3 msk sirap
½ msk salt
½ msk anis
3 svällda och finhackade pomeransskal
5 dl rågflingor
4 dl (240 g) rågsikt
6-7 dl (360-420 g) vetmjöl
Gör så här:
Smält matfettet, häll i vätskan och värm till 37 grader.
Slå över jästen och rör om, tillsätt sirap, salt, anis och det hackade pomeransskalet.
Det vita på skalen skäres bort efter det skalen förvällts och sedan hackas de fint.
Arbeta in rågflingor och mjöl tills degen är blank och smidig.
Låt jäsa ca 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den, dela i två delar, forma till runda bullar och lägg på smorda plåtar att jäsa upp.
Pensla före gräddningen med ljummet vatten och strö med fågflingor.
Grädda i 200 grader, 30-35 minuter.