Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1½ kg kalvbog eller kalvstek
2 liter vatten
2 tsk salt
2 morötter
1 purjolök
10 vitpepparkorn
Ett rejält knippe dillstjälkar (spara själva dillen till såsen)
Salt
Peppar
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
6 dl av kokspadet
2 tsk ättikssprit (12%)
2 tsk strösocker
ca 1 dl finhackad dill från stjälkarna ovan
Salt
Peppar
1 äggula
1-2 dl vispgrädde
Gör så här:
Koka upp vatten och salt i en stor gryta.
Skär kalvobogen i ca 4 cm tjocka bitar, lägg ner dem i det kokande vattnet.
Skumma bort det grå skummet som flyter upp till ytan.
Skala och skär morötterna i stora bitar, skär bort det gröna på purjon och skär den vita delen i två halvor.
Tillsätt morot, purjolök, kryddor och salt i grytan.
Sänk värmen och låt sjuda försiktigt under lock i ca 1½ timme på köttet blir mört.
Ta upp köttet och lägg det i en kastrull.
Sila av kokspadet och spara!