Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kycklinglever
200 g champinjoner, färska, frysta eller från burk
2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten + ev svampspad
1 buljongtärning
1 dl grädde
svartpeppar
1 msk sherry eller pressad apelsin
soja, äkta
Gör så här:
Halvtina fryst lever.
Skölj av färsk lever och torka den med hushållspapper.
Skär ev levern i mindre bitar.
Borsta färsk svamp och skölj den om det behövs.
Häll av och spara spadet på burksvamp.
Skiva hel svamp.
Lägg svampen i en gryta, låt en del av spadet koka in, innan hälften av fettet läggs i.
Fräs svampen 5-10 min.
Låt resten av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna.
Stek levern på ej för stark värme och lägg den i grytan.
Stuvningen:
Strö över mjölet och rör om.
Häll vatten och ev svampspad i grytan.
Tillsätt också smulad buljongtärning och grädde.
Koka upp under omrörning och koka 3-5 min.
Smaka av med peppar, sherry eller apelsin och ev soja.
Serveringsförslag:
Lever- eller njursauté blir en god fyllning i t ex ett pajskal eller krustader.
Sautéerna passar också som omelettfyllning eller i en krans av kokt ris tillsammans med kokta grönsaker eller en fräsch sallad.