Antal: ca 12 stycken
Ingredienser:
4 medelstora lökar
150 g smör eller margarin
3 dl vatten eller sodavatten
2 tsk salt
ca 9 dl matbrödsmjöl av vete (450 g)
Gör så här:
Skala lökarna.
Strimla dem på råkostjärn eller kvarn eller hacka dem fint.
Låt löken fräsa i margarinet på svag värme tills den är mjuk men absolut inte brynt.
Tillsätt salt, vätska och mjöl, arbeta ihop till en ganska lös deg.
Platta ut en liten bit av degen och provgrädda i en het pannkakslagg.
Den ska gräddas 5-6 minuter och vändas en gång under tiden.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar, platta ut dessa till kakor i storlek som pannkakslaggen och grädda dem.
Tips!
De här lökbröden är goda till "klämmor".
Kan fyllas med:
Kaviar och hackat ägg
Gubbröra = hackad ägg, ansjovis och gräslök
Rökt renstek, hamburgerkött, skinka
Hackad rökt fisk blandad med lite gräddfil och hackad dill