Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bitar laxfilé med skinn, ca 140 gram styck
salt och vitpeppar
5 msk god olivolja
1 röd paprika
1 gul paprika
0,5 grön zucchini
0,5 purjolök
2 rödlökar
100 gram rotselleri, en bit
2 morötter
8 körsbärstomater
0,5 - 1 burk pesto eller gör egen
4 klyftor citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och rensa grönsakerna:
Skär paprika och zucchini i grova bitar.
Lägg i en ugnsform.
Borsta morötter, skär bort skalet på rotsellerin, rensa purjolöken (skär itu längs med och skölj bort jord), hacka löken, skär allt i 1,5 cm tärningar och lägg i ugnsformen.
Dela tomaterna och lägg i dem med.
Blanda med god olivolja, salt och vitpeppar.
Ev. kan du ha i någon klyfta vitlök samt rosmarin och torkad chili.
Sätt in i ugnen och låt gå i 20 minuter.
Ta fram laxen och värm en panna.
Stek med skinnsidan nedåt på medelvärme i lite olivolja eller rapsolja.
Salta och peppra.
När grönsakerna har gått en halvtimme så kan du ta ut grönsakerna och lägga på laxen på grönsakerna. Toppa laxen med någon msk pesto på varje bit.
Sätt in i mitten av ugnen igen och låt gå i tio minuter tills laxen är nästan helt genombakt (eller är som du vill ha den).
Servera den ugnsbakade laxen med citronklyftor och skeda över någon msk extra pesto på grönsakerna.