Ugn: 240 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
Cheesecake:
900 g färskost
3 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
6 ägg
2 tsk citronsaft
5 dl vispgrädde
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
Blåbärskompott:
250 g frysta blåbär
1,5 dl Syltsocker
0,5 citron, saften av
Gör så här:
Cheesecake:
Sätt ugnen på 240 grader (under- och övervärme).
Klä en 24 cm stor springform med bakplåtspapper, och låt pappret sticka upp över kanten ca 8 cm då kakan blir högre än själva formen när den gräddats.
Ställ formen på en ugnsplåt.
Vispa färskost och socker krämigt med elvisp tills sockerkristallerna har smält.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Tillsätt finrivet skal av en citron och även saften.
Vispa lite till.
Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en separat bunke.
Tillsätt 1 dl grädde och blanda till en jämn smet.
Tillsätt sedan resten av grädden och blanda väl.
Tillsätt gräddblandningen till färskostblandning och vispa ihop på låg hastighet.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.
Toppen på cheesecaken ska bli gyllenbrun eller bränd och kakan ska vara rejält dallrig i mitten när du tar ut den.
Låt svalna i rumstemperatur och sedan låt stelna i kylen i minst 5 timmar.
Blåbärskompott:
Ha i blåbären, syltsockret och citronsaften i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka ihop på medelvärme.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Häll upp i en burk och ställ i kylen till servering eller servera ljummen till cheesecaken!