Foodish

Murgh makhani - indisk smörkyckling

Av Maria - 2023-05-24 06:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 10 minuter + 5 minuter


Ingredienser:

900 g urbenad lårfilé av kyckling eller 1 stor hel kyckling [1,5 kg]
100 g normalsaltat smör
2 tsk malen spiskummin
4 tsk honung
1,5 dl vispgrädde 
1 tsk svartpeppar, nymald
1 msk limefrukt, pressad

Makhanisås:
800 g krossade tomater [2 burkar]
0,5 tsk torkad bockhornsklöver
2-3 jalapeños, finhackade (eller annan mild chilifrukt)
4 hela nejlikor
1 tsk salt
1,5 dl vatten

Marinad:
1,5 dl tjock yoghurt (turkisk eller grekisk)
1 tsk salt
1 msk limefrukt, pressad
6 klyftor vitlök, pressade
3 cm färsk ingefära, finhackad
2 msk garam masala
2 tsk chilipulver
2 tsk malen koriander
2 tsk mald bockhornsklöver
1 tsk malen spiskummin
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig, ugnsfast form.
Skär kycklingköttet i 2 centimeter tjocka strimlor (eller stycka den hela kycklingen i 8 - 10 bitar).
Gnid in bitarna i marinaden och låt dem stå täckta i kylen över natten (har man bråttom funkar det med ett par timmar också, men smaken blir inte lika djup).

Nästa dag:
Blanda alla ingredienser till såsen och sjud den i en kastrull i 20 minuter under omrörning.
På så vis tjocknar såsen och mognar i smak.
Ställ åt sidan så länge.
 
Värm ugnen till 225 grader.
Ställ in den ugnsfasta formen med kycklingen i marinaden och baka i 10 minuter.
 
 
Sänk värmen och baka i ytterligare 5 minuter eller tills kycklingen precis är genomkokt.
Kycklingben tar lite längre tid.

Smält under tiden smör i ytterligare en kastrull och strö ner spiskummin.
Låt fräsa några minuter.
Tillsätt honung, grädde, svartpeppar och lime.
Häll makhanisåsen i smörblandningen.
Tillsätt kycklingen och låt alltsammans sjuda i 5 minuter.

Servera med basmatiris och nanbröd.
 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards