Antal: 8-10 bitar
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
Inkokta päron:
6 små päron
5 dl socker
1 msk kanel
Vatten så att det täcker
Kakan:
3 dl strösocker
4 ägg
100 g smör, ev. laktosfritt
1 dl mjölk, ev. laktosfri
2-4 klumpar syltad ingefära
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1½ msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk mald ingefära
1 msk vaniljsocker
2 tsk kanel
Till formen:
Smör, ev laktosfritt
Mandelmjöl
Potatismjöl att vända päronen i
Gör så här:
Skala päronen men spara skaftet.
Mät upp socker och kanel i en stor kastrull som rymmer alla päron.
Häll i vatten och koka päronen på medelvärme 20 minuter.
Låt dem sedan svalna i lagen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa socker och ägg pösigt, låt det ta tid.
Smält smöret och kyl av det med mjölken.
Skär ingefäran i mycket små bitar och blanda med smöret.
Blanda de torra ingredienserna.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt sedan smörblandningen.
Rör varsamt till en jämn smet.
Smörj och bröa en avlång bakform med mandelmjöl.
Låt päronen rinna av på hushållspapper och mjöla dem lätt med potatismjöl.
Häll smeten i formen och placera så många päron som får plats i den.
Grädda mitt i ugnen, ca 45 minuter.
Tips!
Trä en grillpinne igenom överdelen av päronen och låt den vila på bakformens kortsidor så riskerar inte päronen att välta eller drunkna i kakan.
Lirka ut grillpinnen efter gräddningen.