Foodish

Stuvad svamp

Av Maria - 2023-08-06 10:00

Antal: 3-4 portioner (6-7 dl)


Ingredienser:

Färsk svamp:

1 liter svamp, rensad färsk, en sort eller blandade
2 msk smör eller margarin

 

Djupfryst svamp:

200 g champinjoner, färska eller djupfrysta
2 msk smör eller margarin

 

Burkkonserverad svamp:

1 burk svamp (ca 200 g) i skivor eller bitar
2 msk smör eller margarin

 

Torkad svamp:

25 g svamp, torkad (1-3 dl, beroende sort) + 5 dl vatten
2 msk smör eller margarin

 

Stuvning:

2½ msk vetemjöl
2 dl svampspad + mjölk
1 dl grädde
½ tsk salt
1 tsk soja, äkta
vitpeppar eller svartpeppar

 

Gör så här:

Färsk svamp:

Borsta svampen, skölj den om det behövs och skär den i bitar.


Djupfryst svamp:

Lägg svampen otinad i en kastrull och låt den tina på svag värme.


Burkkonserverad svamp:

Häll av spadet.

Spara det, om det är gott.

Skär ev svampen i mindre bitar.


Torkad svamp:

Blötlägg svampen i ljummet vatten, minst ett par timmar, gärna 8-10 timmar.

Koka den ev i blötläggningsvattnet 5-10 min.

Häll av och spara spadet, men inte från murklor.


Obs!

Stenmurklor innehåller ett vattenlösligt gift.

Kokspad och blötläggningsvatten ska därför slås bort.

För säkerhets skull rekommenderas samma tillagningssätt för alla slags murklor.

Se Stuvade murklor.


Stuvningen:

Strö mjölet över svampen, rör om.

Späd under omrörning med ev svampspad, mjölk och grädde.

Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in.

Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, 5-10 min.

Koka på svag värme minst 10 min, gärna 15 min.

Smaka av med salt, ev soja, som även ger färg, och ev peppar.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards