Ingredienser:
4 liter röd mjölk
8 ägg
6 dl gräddfil
2 msk socker
Gör så här:
Vispa ihop äggen och gräddfilen i en stor kastrull.
Häll på mjölken och värm under omrörning tills ägg/fil/mjölkblandningen koagulerar (ostämnet fälls ut). Det kan bli ganska varmt, men får inte koka!
Det syns inte så tydligt när smeten koagulerar, men det bildas små klumpar som kan påminna om mycket lös och finfördelad äggröra.
Dra kastrullen från värmen och låt den stå och svalna i ungefär en halvtimme.
Skilj ostmassan från vasslen.
Det kan du göra med hjälp av en hålslev, men ännu effektivare är att hälla kastrullens innehåll genom ett durkslag eller en silduk.
Den avskilda men fortfarande något "blöta" ostmassan överför du till det kärl, som skall ge äggosten den slutliga formen.
Detta kärl måste ha små hål i botten för att den sista resten av vasslen skall kunna rinna av.
Blanda i sockret.
Nästa dag är äggosten färdig för servering, gärna tillsammans med sylt.