Foodish

Skuren kola med brynt smör och en touch av kanel

Av Maria - 2023-12-19 14:15

Antal: 30 kolor


Ingredienser:

200 g smör
dl vispgrädde 200 g
dl ljust muscavado socker 80 g
2 st kanelstång hela
dl strösocker 180 g
dl glykos 100 g
1/2 dl vatten 50 g
1 – 2 msk havssalt

 

Gör så här:

Bryn smöret försiktigt men inte fega det skall bli nötbrunt, tillsätt kanelstänger och grädde samt muscovadosocker.

Vispa ihop så socker löses upp.

Ställ av från plattan och låt svalna lite. 
I en annan kastrull kokar du upp strösocker, glukos och vatten, koka tills den fått en nötbrun färg, då är den perfekt karamelliserad. 
Plocka ur kanelen.

Häll i gräddblandningen försiktigt i tre omgångar och rör om efter varje gång, det kommer fräsa till här så helst inga små barn nära kastrullerna. 

Koka nu upp kolan till 122-124 grader, inte ha för bråttom utan låt den koka på medelvärme.
 
Rör om då och då.

Det går lika bra att fylla en rektangulär form klädd med bakplåtspapper ca 25 x 30 cm.

Strö över havsalt och låt svalna i rumstemperatur.

Gör den gärna på kvällen och låta den stå framme över natten.

Sen skär jag kolan i bitar ca 2 x 7 cm.  

 

Tips!

Slå in kulorna en och en i smörpapper och ge bort istället för en julblomma! 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards