Antal: 2 portioner alternativt 12 portioner
Ingredienser:
2 portioner:
5 kokta medelstora potatisar
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk (3%)
1 msk smör
1½ krm salt, efter smak
1 krm vitpeppar, efter smak
2 msk hackad dill, persilja eller gräslök
12 portioner:
2½ kg potatis
2 dl vetemjöl
1 3/4 liter mjölk (3%)
3 msk smör
2 tsk salt, efter smak
2 krm vitpeppar
2 dl hackad dill, persilja eller gräslök
Gör så här:
2 portioner:
Skala potatisen, skär den i tärningar.
Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull.
Lägg i fettet.
Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter.
Lägg i potatisen, rör om försiktigt och låt den bli genomvarm.
Smaka av med salt.
Blanda i klippt kryddgrönt.
12 portioner:
Borsta potatisen och koka den nätt och jämnt mjuk.
Häll av vattnet och låt den kallna.
Detta kan göras en dag i förväg.
Skala potatisen och skär den i tärningar eller små bitar.
Rör ut mjölet med lite av mjölken till en klimpfri redning.
Koka upp resten av mjölken med fettet i en rymlig gryta (4 liter).
Rör ner redningen.
Koka 3-5 minuter på svag värme, rör mot botten ett par gånger.
Tillsätt salt och peppar.
Lägg i potatisen och det kryddgröna, rör om försiktigt.
Låt potatisen bli genomvarm.
Smaka av.