Foodish

Friterad fisk med ananassalsa

Av Maria - 2024-07-27 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex hoki, kolja eller torsk
1 tsk salt
citron, pressad saft

 

Frityrsmet:

2 dl idealmjöl
1 tsk salt
1.5 dl ljust öl, eller vatten
ägg, endast vitan

 

Fritering:

7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja

 

Ananassalsa:

ananas
finhackad röd chili
finhackade salladslökar
1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
1 dl mango chutney, eller sweet chilisås
0.5 tsk salt

 

Gör så här:

Skär bort skal och rot på ananasen.

Skär ananasköttet i små bitar.

Blanda alla ingredienser och ställ kallt.


Skölj den färska fisken eller tina den frysta.

Dela fiskfiléerna. Lägg fisken på ett fat, salta på båda sidorna och pressa över citron.

Vispa mjöl, salt och öl eller vatten till en jämn smet.

Vispa äggvitan skummig och vispa sedan ner den i mjölblandningen.


Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten.

Eller använd en fritös.

Hetta upp oljan till 170-180°.

Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.

Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten.

Om oljan blir för het kan den börja den brinna och då sätter man på locket.

Doppa en fiskfilé i frityrsmeten så att hela filén täcks och lägg ner i den heta oljan.

Fritera några filéer åt gången 3-4 minuter tills de blivit gyllenbruna på båda sidorna.

Ta upp filéerna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.


Servering:

Lägg upp på fat och servera med ananassalsa och ris.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards