Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 schalottenlökar
Smör till stekning
1 tsk tomatpuré
15 cm märgben, innehållet
3 dl rött Bordeaux-vin
1 kvist timjan
3 dl kalvfond
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Hacka schalottenlöken fint.
Fräs löken i lite smör i en kastrull.
Tillsätt tomatpuré och märg.
Häll i rödvinet och lägg i timjan.
Koka ner rödvinet till hälften och tillsätt sedan kalvfonden.
Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 dl buljongvätska.
Låt såsen koka ihop ytterligare.
Tillsätt vinäger.
Montera såsen genom att vispa i smör.
Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.
Den här såsen har fått sitt namn efter regionen Bordeaux i Frankrike.
En rödvinssås som smaksätts med märg får förstås extra fyllig smak.
Märgben går att köpa i charkdiskar eller saluhallar.