Ugn: 180 grader, 55 minuter
Ingredienser:
4 ägg
1 dl crème fraiche eller kesella
3 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
1 msk bakpulver
½ tsk salt
50 g linfrö
60 g havrekli
50 g sesamfrö
50 g solrosfrö
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggen lätt och blanda ner olja och crème fraiche eller kesella.
Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl.
Degen ska ha en fuktig konsistens, som en tjock gröt.
Om den känns för tunn kan du tillsätta mer frön eller havrekli.
Lägg bakplåtspapper i en vanlig brödform på ca 30*12 cm.
Häll i degen och grädda brödet i ugnens nedre del i 180 grader i 55 minuter.
En sats ger ett lågt bröd, medan en dubbel sats ger ett normalhögt bröd.
Grädda brödet 10 minuter längre om du gör en dubbel sats.
Låt brödet svalna på ett galler.
Förvara i kylskåp i folie eller plastpåse.
Kan frysas som helt bröd eller skuret i skivor.
Servering:
Smör eller pålägg som exempelvis makrill i tomatsås, lax, sardiner, kokt ägg, avokado, köttpålägg och goda ostar.
Variation:
Tillsätt efter önskemål 1-2 tsk krossad kummin, ½-1 msk örtkryddor eller liknande.
Fröna kan malas till mjöl istället för att användas hela.
Havrekli kan ersättas med vetekli.
En del av frömängden kan ersättas med hackade valnötter.