Antal: 2 limpor
Jäsning: ca 30 minuter + ca 45 minuter
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
½ dl fibrexflingor
1½ dl linfrön
2 dl krossade bovetegryn
1 dl russin
1 tsk salt
50 g margarin
4 dl vatten
4 dl filmjölk
50 g jäst
2 tsk malda blandade brödkryddor
2 msk husk
Ca 13 dl fint glutenfritt mjöl
Gör så här:
Blanda fibrexflingor, linfrön, bovetegryn, russin och salt.
Lägg i margarinet och häll på kokande vatten.
Rör om.
Låt blandningen svalna ca 2 timmar.
Värm filmjölken till 37 grader.
Lös upp jästen lite och rör ner blandningen i den skållade grynblandningen.
Tillsätt kryddor, husk och 3/4 av mjölet.
Arbeta degen smidig och tillsätt under hand resten av mjölet.
Degen ska vara ganska lös och kladdig.
Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
Täck botten i två avlånga bakformar (1½ liters) med bakplåtspapper.
Fördela degen jämnt i formarna.
Lägg på bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Gräddning:
Placera formarna på nedersta falsen i ugnen.
Grädda i 200 grader ca 40 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Förvaring:
Skär brödet i skivor och förpacka dem i plastpåsar.
Tillslut väl och frys in.
Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.