Foodish

Majonnäs

Av Maria - 2024-09-12 16:00

Mängd: ca 3,5 dl


Ingredienser:

2 äggulor

Omkring 1 tsk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger eller pressad citron

3 dl olja

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Knäck äggen i en skål och rör ner hälften av vinägern eller pressad citron samt senapen.

Tillsätt nu oljan droppe för droppe under konstant omrörning.

Sedan hälften av oljan har droppats ner och blandats väl, kan resten hällas i lite fortare under fortsatt omrörning, tills all olja är helt och hållet nerblandad och majonnäsen är tjock och glänsande.

Vispa in återstoden av vinägern eller pressad citron och kryddorna, samt smaka av.

Tillsätt mer senap om så önskas.


Med matberedare:

Placera äggulorna, senapen, kryddorna och hälften av vinägern eller pressad citron i matberedaren och blanda lätt på låg hastighet till homogen konsistens.

Ha nu blandaren igång och häll i oljan med en mycket tunn stråle tills allt blandats till jämn sås.

Tillsätt återstoden av vinägern eller pressad citron och rör om.


Anmärkning:

När man gör majonnäs i en matberedare kan man använda ett helt ägg istället för två äggulor, och då få en lite lättare majonnäs.


 

Extra info:

Nyckeln till framgång när man gör majonnäs är att alla ingredienser ska ha rumstemperatur och att man tillsätter oljan mycket försiktigt, åtminstone i början, och rör om hela tiden.

Antingen man använder enbart olivolja, hälften olivolja och hälften mild olja som solrosolja, eller enbart milda oljor är det en fråga om personlig smak.

Använd en del nötolja för att ge karaktär åt majonnäsen.

Valet av vinäger eller pressad citron är även det en fråga om rent individuell smak och vad majonnäsen ska användas till.

Hemgjord majonnäs kan förvaras i sluten burk i kylskåpet upp till 3 dagar.

Blir majonnäsen tjock under förvaring, rör man ut den med lite vatten.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards