Antal: 1½ liters form
Ugn: 175 grader, ca 45-50 minuter
Ingredienser:
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl (150 g) vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor eller motsvarande mängd malen kanel, kardemumma, nejlika och ingefära
1½ dl gräddfil, mjölk eller fil
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Smörj och bröa en limpform som rymmer ca 1½ liter.
Smält smöret till kakan.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och gräddfil.
Vispa försiktigt till en jämn smet för hand.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 munter.
Vänd kakan upp och ner på bakplåtspapper, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.
Låt kakan svalna helt.