Ugn: 225 grader, ca 75 minuter
Jäsning: 1-1½ timme
Ingredienser:
25 g jäst
750 g svalt/fingervarmt vatten
1 msk äppelcidervinäger
50 g flytande honung/agavesirap
200 g havremjöl
250 g rårismjöl
60 g majsstärkelse
50 g nyponskalmjöl
35 g fibrex
35 g linfrö
2 tsk xantangummi
1½ tsk brödkryddor
2 tsk salt
125 g pumpafrö
havregryn till garnering
Gör så här:
Smula jästen och blanda ut i vatten, vinäger och honung i en degblandare med insats för kaksmet eller bunke och vispa samman.
Blanda resten av ingredienserna för sig och tillsätt dem till degvätskan.
Vispa snabbt ihop till en klibbig deg.
Fortsätt vispa under några minuter så att degen blir jämn och slät.
Degar som innehåller xantalgummi behöver köras i degblandare på hög hastighet eller med elvisp.
Klicka över smeten i en bakplåtspappersklädd limpform (1½ liter).
Strö över havregryn och låt jäsa i formen i 1-1½ timme tills degen blivit pösig och höjt sig upp till kanten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 75 minuter.
Stjälp upp brödet på ett galler och ta bort bakplåtspappret.
Låt svalna helt under bakduk.