Antal: 24 stycken
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter
Vila: ca 30 minuter i kylen
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl (120 g) vetemjöl
1 litet ägg
Mousse:
250 g rabarber
1 vaniljstång
2 msk röd outspädd saft, gärna rabarbersaft
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl kesella
12 jordgubbar
Ev. myntablad
Gör så här:
Rör smör, socker, havregryn och mjöl.
Rör i ägget och arbeta ihop till en deg.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt degen ligga i kylen ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 24 delar, tryck ut degen i 24 aluminiumformar.
Mjöla fingrarna om degen klibbar.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.
Låt kakorna kallna och stjälp dem ur formarna.
Skär rabarbern i skivor.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka rabarber, saft, socker, vaniljstång och frön till en tjock kräm 5-10 minuter.
Låt kallna.
Hit kan man förbereda.
Vispa grädden hårt och blanda ner den och kesellan i rabarberkrämen.
Låt moussen stå i kylen till servering.
Klicka moussen i havreformarna och garnera med en halv jordgubbe och ev. myntablad.