Mängd: cirka 1½ liter
Ingredienser:
2 kg äpplen
1 liter vatten
6 dl Rörsocker Strö eller Strösocker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft
Gör så här:
Skölj och skär äpplena i klyftor, låt kärnhus och skal vara kvar.
Lägg äppleklyftorna i en gryta och häll på vattnet.
Koka under lock på svag värme i 15 minuter.
Låt självrinna i silduk i 30 minuter.
Mät saften och häll tillbaka den i grytan och tillsätt socker.
Koka på svag värme i 10 minuter.
Tillsätt natriumbensoatet i ett par matskedar av den varma saften som sedan hälls i saften i grytan.
Om saften fryses behövs inget natriumbensoat.
Häll upp äppledrickan på varma, väl rengjorda flaskor.
Förslut.
Förvara kallt.