Ingredienser:
Skal av ca 10 apelsiner
5 dl vatten
12 dl socker
1 tsk citronsyra
2 krm natriumbensoat
Gör så här:
Det går att torka apelsinskalen och på så sätt samla ihop tillräckligt många.
Låt de torkade ligga i kallt vatten 1 dygn innan de kokas.
Häll av vattnet.
Koka skalen i vatten tills de mjuknat, 3/4-1 timme.
Tag upp och låt dem rinna av.
Mät upp vatten och socker till lagen.
Lägg i skalen och koka på svag värme ca 15 min.
Tag upp och lägg skalen i glasburkar.
Koka ihop lagen på stark värme 5-10 min.
Tillsätt citronsyra och ev natriumbensoat.
(Natriumbensoat behövs inte om burkarna ska förvaras i kylskåp.)
Häll lagen över skalen och sätt genast på lock. Förvara svalt.
Skalen har lång hållbarhet.
Skär ev bort det vita på skalen när de ska användas.
Skalen kan användas både som smaksättning och garnering.