Foodish

Västerbottensrutor med löjrom

Av Maria - 2024-12-29 08:45

Antal: 12 stycken

Ugn: 200 grader, 10 minuter + 175 grader, ca 18 minuter


Ingredienser:

1 smördeg (på rulle)
2 dl crème fraîche, 32%
3 ägg
50 g prästost, riven (eller annan mild ost)
150 g Västerbottensost, riven 
0,5 tsk salt
svartpeppar, nymalen

Topping:
1 dl crème fraîche (32%, eller smetana)
100-160 g löjrom (eller annan rom som tångrom eller stenbitsrom)
dill

Syrad rödlök:
1 rödlök, fint hyvlad i ringar
0,5 dl ättiksprit 12 %
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ut smördegen upp längs kanterna på en form som är 20 x 30 cm.
Se till att den klär formen ända in i kanterna.
Skär eller klipp bort smördeg som går över kanten och blir ojämn.
Picka lite med en gaffel i botten och förgrädda smördegsbotten i 10 min. 

Blanda samman ingredienserna till fyllningen:
Crème fraiche, ägg, präst- och västerbottensost, salt och svartpeppar.

När smördegen har förgräddats, ta ut formen och sänk ugnens temperatur till 175 grader.
Fyll upp skalet med fyllningen och sätt in i ugnen igen i ca 18 min tills fyllningen har stelnat till och blivit gyllene.
Kyl ner helt och skär upp i önskad storlek på rutor.
Toppa med crème fraiche, löjrom, dill och syrad rödlök eller andra råvaror som du gillar!

Syrad rödlök:
Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull.
Koka upp och dra bort från plattan, låt sockret smälta helt.
Hyvla rödlöken och lägg i en bunke.
Häll över lagen och låt dra minst ett par timmar men gärna ett dygn.
 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards