Ingredienser:
500 g tomater, skurna i småbitar
4–5 färska eller torkade fikon skurna i 4 klyftor vardera
1 torkad chili
2½ cm färsk hackad ingefära
1 tsk kryddblandning av fänkålsfrön, spiskummin och senapsfrön
4 msk rörsocker Strö
1 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
½ tsk salt
Gör så här:
Värm oljan i en gryta.
Lägg chilin, ingefäran, kryddblandningen och vitlöken i den varma grytan.
Rör runt i några sekunder.
Tillsätt tomaterna och sockret.
Koka blandningen utan lock på svag värme i cirka 15 minuter tills tomaternas saft nästan har kokat bort och massan har en tjock konsistens.
Tillsätt fikonen och låt chutneyn småkoka i ytterligare 5 minuter.
Servera chutneyn varm eller kall.
Om du använder torkade fikon ska de tillsättas samtidigt som tomaterna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
½ äpple
2 msk smör
2 msk curry
1 msk vetemjöl
1 dl äppelmust
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Skala och hacka lök och äpple, fräs bitarna i smör.
Tillsätt curry och vetemjöl.
Rör runt och häll sedan på äppelmust, grädde och mjölk.
Vispa under tiden.
Smaka av med salt och peppar.
Sila av såsen.
Len sås som passar bra till kyckling och fläskkött.
Både äpple och äppelmust ger härlig sötma åt såsen.
Antal: ca 70 kakor
Ugn: 200 grader, ca 6 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
3 dl florsocker
2 ägg
1 tsk finstötta kardemummakärnor
1 tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetemjöl
Till pensling:
1-2 uppvispade äggvitor
1 dl pärl- eller strösocker
2-3 dl finhackade oskalade sötmandlar
Gör så här:
Rör matfett och socker ljust och poröst.
Rör ner äggen, ett i taget.
Blanda kardemumma och hjorthornssalt med lite av mjölet och rör ner blandningen.
Blanda ner vetemjölet utom 1 dl som sparas att justera degen med om då behövs.
Låt degen vila övertäckt med plast i kylskåpet, gärna över natten.
Kavla på väl mjölat bakbord så tunt som möjligt.
Grädda en provkaka.
Tillsätt mer mjöl om kakan flyter ut.
Ta ut kakor med hjärtmått.
Pensla med äggvita och doppa kakorna i en blandning av socker och mandel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader ca 6 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Förvara kakorna i tät burk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl senap av valfri sort
1 msk vitvinsvinäger
1½ dl rapsolja
1½ msk vatten
½ krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Blanda senap och vitvinsvinäger.
Droppa i rapsoljan under kraftig vispning.
Späd med vattnet och krydda med salt och vitpeppar.
Olika senapssorter ger olika karaktär till dressingen, använd senap du själv gillar.
Du kan också smaksätta vinägretten med hackad dill eller gräslök.
Dressingen passar bra till tomatsallad med rödlök eller en sallad med varmrökt lax, ägg och räkor.
Antal: 80 stycken
Vila: Några timmar i kylskåp
Ugn: 200 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
5½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl grovhackad mandel (50 g)
200 g margarin eller smör
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller direkt på bakbordet.
Dela matfettet i skivor eller mindre bitar.
Rör ut bikarbonat i vattnet.
Hacka snabbt ihop degen.
Forma 2 rullar, 3-4 cm i diametern.
Linda in dem i plast- eller aluminiumfolie.
Förvara dem i kylskåpet några timmar eller tills de är hårda.
Skär dem i ½ cm tjocka skivor.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader tills de fått vacker guldgul färg, 5-7 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 3 månader.
Tips!
Tillsätt inte all mjöl från början.
Spar lite till utbakningen.
Provgrädda alltid en kaka innan resten av mjölet tillsätts.