Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
2 msk senap, svensk eller grovkornig
1 msk dijonsenap
1 msk strösocker
1 dl rapsolja
1 msk vatten
½ krm salt
Gör så här:
Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, senap och socker.
Droppa i rapsoljan under kraftig vispning.
Späd med vattnet och krydda med salt.
Bunden vinägrett betyder att man vispar ihop dressingen med något som binder den, tex äggula.
En krämig dressing som passar bra till sallader med gravad eller rökt lax, eller till sparris.
Antal: 70 stycken
Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp
Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
200 g margarin eller smör
Nougat:
4 msk socker
½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) hackad mandel
Gör så här:
Förbered nougaten.
Smält sockret i en liten stekpanna.
Tillsätt mandeln.
Häll upp massan på en plåt eller dylikt.
Låt den kallna.
Krossa den sedan i små bitar.
Blanda det mesta av mjölet, sockret, matfettet och nougaten till en smidig deg.
Enklast och snabbast går det i en matberedare.
Tillsätt resten av mjölet om det behövs.
Forma degen till längder i pyramidform, 35 cm långa och 6 cm höga.
Linda in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet ett par timmar eller över natten.
Skär längderna i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 10-12 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg.
Förvaring:
I burk ca 1 månad.
I frys 3-4 månader.
Antal: 40 stycken
Vila: minst 1 timme i kylskåp
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
3/4 dl socker
1 äggula
1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
Ca 3½ dl vetemjöl
Pensling och garnering:
1 äggvita
Pärlsocker
2-3 msk fast röd sylt eller gelé
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt äggulan, vanillinsockret och mjölet.
Arbeta snabbt samman en smidig deg.
Forma den till rullar, ca 2½ cm i diameter.
Pensla dem med lätt vispad äggvita.
Rulla dem sedan i pärlsocker.
Låt längderna stå i kylskåpet minst 1 timme, gärna längre tid.
Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gör en fördjupning mitt i kakorna.
Lägg på en klick sylt eller marmelad.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter eller tills de får vacker guldgul färg.
Låt dem kallna på galler.
Förvaring:
I burk ca 1 månad.
I frys ca 6 månader.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
400 g äpplen
200 g torkade aprikoser
1 gul lök
1 dl råsocker
1 dl äppelcidervinäger
1 stjärnanis
1 kanelstång
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
Gör så här:
Kärna ur äpplena och skär dem i bitar.
Skär aprikoserna i bitar.
Skala och hacka löken.
Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
Koka utan lock tills vätskan kokat in, ca 25 minuter.
Häll upp på en ren glasburk, sätt på lock och låt kallna.
Förvara chutneyn i kylen.
Allt fler väljer att köpa färdigkokt julskinka.
I stället för skinkkoket kan det vara kul att satsa på en hemgjord äppelchutney istället för det traditionella äppelmoset.
Men chutneyn är också ett gott tillbehör till revbensspjällen, korven, köttbullarna och den lagrade julosten.
Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
Pensling:
Äggvita
Garnering:
Pärlsocker
Hackad mandel
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt matfettet delat i mindre bitar.
Hacka samman till en grynig massa.
Arbeta snabbt ihop den till en smidig deg.
Forma den till längder ca 3 cm i diameter.
Skär dem i 2 cm långa bitar.
Pensla den ena snittytan med lätt vispad äggvita.
Vänd den i en blandning av pärlsocker och mandel.
Ställ dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 20 minuter.
Låt kakorna kallna på galler.
Förvaring:
I burk ca 1 månad.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Låt kakorna svalna på bakgaller.
De bör vara riktigt kalla innan de läggs i burk eller frysförpackning.