Ugn: 200 grader, 1½-2 timmar
Ingredienser:
400 g svin- eller kalvlever
200 g späck eller sidfläsk
2 l vatten, 2 tsk salt
1 gul lök
8 ansjovisfiléer
2 ägg
½ dl vetemjöl
1½ dl grädde
1 tsk salt
3 krm vitpeppar
2 msk Farinsocker
2 dl mjölk
Gör så här:
Rensa levern från blod och hinnor.
Skär späck/fläsk och lever i tärningar.
Koka upp vatten och salt.
Lägg i späcket/fläsket och koka i 10 minuter.
Tag grytan från värmen och lägg i levern.
Låt stå i 5 minuter.
Häll av kokvattnet.
Skala löken och skär den i bitar.
Värm grädden, men koka inte.
Häll kalvlever, späck, lök, ansjovisk ägg, vetemjöl, grädde, salt, peppar och farinsocker i en mixer eller matberedare och kör tills det är en slät smet.
Späd med mjölken.
Häll upp i smord form, 1½ liter.
Täck formen med folie och ställ den i en långpanna.
Häll på kokhett vatten och sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och grädda leverpastejen i 200° 1½ – 2 timmar.