Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl långkornigt ris
6 dl kycklingbuljong
1 tsk saffranspistiller
2 tsk rökt paprikapulver
2 chorizo
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
RÄKOR/BLÅMUSSLOR:
2 hg pillade rökta räkor
1 kg blåmusslor
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
2 dl torrt vitt vin
PILGRIMSMUSSLA:
4 pilgrimsmusslor
Salt
Peppar
2 msk smör
GRÖNSAKER:
1 grön squash
1 gul squash
1 fänkål
1 röd paprika
1 gul paprika
2 rödlök
1 röd chili
1 msk ingefära, fint strimlad
½ dl koriander, hackad
½ dl persilja, hackad
LIME- OCH ÖRTAIOLI:
2 dl neutral olja
1 dl persilja, plockad
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl gräslök, skuren
2 lime, pressad saft
GARNITYR:
Korianderkvistar
Rädisor, tunt hyvlade
Citronklyftor
Limeklyftor
Olivolja
Gör så här:
Ris:
Skiva och stek chorizon.
Koka riset i kycklingbuljongen med saffran, rökt paprikapulver, stekt chorizo samt tomatpuré och en pressad vitlöksklyfta tills vätskan är borta, ta bort från värmen och låt stå och ånga i 10 min.
Räkor/blåmusslor:
Pilla räkorna.
Skölj blåmusslorna noggrant och fräs i en kastrull med olivolja med vitlöksklyftor och schalottenlök i 30 sek.
Häll sedan på torrt vitt vin, lägg på ett lock på kastrullen ånga musslorna tills de öppnar sig.
Lyft upp musslorna och plocka hälften från skalet och spara hälften med skalet på.
Pilgrimsmussla:
Halstra (stek på hög värme med neutral olja) pilgrimsmusslorna i en stekpanna i 40 sek per sida.
Salta och peppra för att avsluta med 2 matskedar med smör i 30 sekunder.
Serveras direkt från pannan.
Grönsaker:
Skär squash, fänkål, röd paprika, samt rödlök i 2 cm bitar.
Rosta i ugnen på 185 grader tillsammans med olivolja, salt och peppar samt fint slantad röd chili och fint strimlad ingefära tills de är al dente.
Blanda upp grönsakerna med hackad koriander samt hackad persilja.
Lime- och örtaioli:
Mixa olja med persilja samt gräslök och vitlöksklyftor, vispa sedan äggulor och limesaft.
Häll ner örtoljan i en tunn stråle medans man vispar fort, smaksätt med eventuellt mer lime salt och peppar.
Arrangera och garnera paellan och servera med aioli.