Foodish

Wasabikräm

Av Maria - 2024-09-10 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 msk riven färsk ingefära

½ dl finhackad färsk gräslök

3 dl crème fraiche

2-3 msk wasabi från tub


Gör så här:

Blanda wasabi från tuben med riven ingefära och hackad gräslök och crème fraiche.
Blanda samtliga ingredienser, rör om till en slät kräm.

Baguetter

Av Maria - 2024-09-10 16:00

Antal: 3 stycken


Ingredienser:

25 g jäst

7 dl kallt vatten

2 tsk salt

ca 17 dl specialvetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en degbunke.

Häll på lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.

Tillsätt resten av vattnet, saltet och mjölet.

Arbeta degen kraftigt.

Den ska vara lös.

Täck bunken med plastfolie.

Låt degen jäsa i rumstemperatur 4-5 timmar eller i kylskåp över natten.

Under tiden som degen jäser bildas fukt som droppar ner på ytan och håller den lätt fuktig.


Mjöla bakbordet.

Häll ut degen, knåda den inte utan forma bara till den.

Skär med en vass kniv eller ett rakblad den lösa degen i tre delar.

Lägg över dem på bakplåtspapper på en plåt.

Pensla eventuellt lite olja på sidorna så går det lättare att bryta isär dem efter gräddningen om de har jäst ihop.

Jäs dem ca 15 minuter.


Dofta över lite mjöl.

Skåra med en vass kniv eller rakblad.
Grädda bröden mitt i ugnen i 275°C, 15 minuter.

Låt bröden svalna på bakgaller utan bakduk.

Till 4 personer:

1 hel kyckling eller kycklinglår med ben (ca 1,2 kg)

6-8 medelstora potatisar

20 vitlöksklyftor

8-12 gröna oliver med kärnor

1 ask körsbärstomater (250 g)

1 citron

2 vitlöksklyftor

3-4 rosmarinkvistar klippta i mindre bitar

2 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

1 msk olivolja

 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar.

Skala och skär potatisen i mindre bitar.

Lägg kyckling, potatis, vitlöksklyftor, oliver och tomater på ett ugnssäkert fat.

Skölj citronen noga i ljummet vatten.

Riv skalet och pressa ut saften.

Fördela citronskal och saft, pressad vitlök och rosmarin över potatis och kyckling.

Salta, peppra och ringla över olivolja.

Rör om så att allt blandas.

sätt ugnen på 225ºC.

Ställ formen mitt i ugnen och låt stå ca 50 minuter tills kycklingen är färdig och potatisen är mjuk.

Rör om två eller tre gånger under tiden.

Senapssås

Av Maria - 2024-09-10 15:15

Ingredienser:

1½ msk smör eller margarin

2½ msk vetemjöl

4-5 dl mjölk

1 krm salt

Peppar

Senap


Gör så här:

Smält matfettet i en kastrull.

Rör ner mjölet och tillsätt all den kalla mjölken, vispa tills såsen kokar upp.

Låt den koka 3-5 minuter och rör då och då.

Smaksätt med salt och ev andra smaktillsatser.


Smaksätt med vanlig senap eller med senap av skånsk eller fransk typ. 

Till kokt fisk eller korv.

Panerad rödspätta med remoulad

Av Maria - 2024-09-10 10:15

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

4 rödspättafiléer
Panering
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd

Remoulad:
1 dl majonnäs
1 tsk curry
0,5 gul lök
1 ättiksgurka
citron
dill

Servering:
4 msk Abba Röd stenbitsrom
4 skivor grovt bröd
4 knippen dill
1 citron
70 g sallad

Gör så här:
Remoulad:
Blanda majonnäs med curry, hackad lök och ättiksgurka, dill och smaksätt med lite citron och salt.

Panerad rödspätta:
Panera spättan i mjöl, följt av uppvispat ägg och till sist ströbröd.
Stek på medelhög värme i rikligt med smör för att få en frasig yta på fisken.
Servera gärna spättan på ett grovt bröd med remouladen, lite sallad, citron och dill.
Ovido - Quiz & Flashcards