Foodish

Rödspätta med anjovissmak

Av Maria - 2024-09-06 17:37

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, 20 minuter


Ingredienser:

600 g rödspättafilé

10 filéer anjovis

3 dl mjölk

½ dl hackad dill

4 tomater

3 msk sesamfrö

2 msk pumpafrö

2 msk pressad citronsaft

Salt

Peppar


Grönkålssallad:

Grönkål

Strö över granatäpplen

Apelsin

Selleri


Gör så här:

Skölj och skär tomaterna i bitar.
Blanda mjölk, dill och tomater i bitar.
Vik spättafiléerna dubbla.
Lägg dem i ugnsfast form.
Salta och peppra.
Häll över mjölk, tomat och dillblandningen.
Strö över sesam- och pumpafrön.
Grädda i 200°C i 20 minuter.

Grönkålssallad: 
Använd de inre gröna bladen på grönkålen.
Lägg dem i kokhett vatten i 1 minut.
Kyl dem sedan snabbt i iskallt vatten.
Hacka bladen fint.
Lägg i de övriga ingredienserna till salladen.
Servera fisken med grönkålssalladen.

Shortbreds med mjölkchoklad

Av Maria - 2024-09-06 16:00

Antal: ca 30 rutor


Ingredienser:

2½ dl havregryn

4 dl vetemjöl (240 g)

½ tsk salt

275 g smör, rumsvarmt

2 dl + 2 msk råsocker

200 g mjölkchoklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 150°C.

Mixa havregrynen i en matberedare.

Blanda dem med vetemjöl och salt.
Vispa smör och 2 dl råsocker poröst.

Tillsätt mjölblandningen.
Hacka chokladen grovt.

Knåda in den i degen.
Tryck ut degen i en form ca 25x35 cm, klädd med bakplåtspapper.

Nagga kakan med en gaffel.

Strö över 2 msk råsocker.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den är gyllenbrun.



Låt svalna i formen ca 5 minuter innan den får kallna på galler.

Skär kakan i bitar.

Chilimajonnäs

Av Maria - 2024-09-06 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 äggulor

1-1½ dl neutral rapsolja

1 tsk vitvinsvinäger

Ev. 1 tsk fransk senap

½ tsk chilipulver

1 vitlöksklyfta


Gör så här:

Se till att ägg och olja har samma temperatur när du ska göra majonnäsen.

Vispa äggulorna någon minut med vinäger och ev. fransk senap.

Använd helst en elvisp.

Häll sedan i oljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.

När den gått ihop kan man häll lite snabbare.

Smaka av med chili, riven eller pressad vitlök, salt och peppar.

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 skivor rökt lax

1 citron

1 kruka dill

65 g röd mangold


Gurkyoghurt:

1 gurka

2 dl matyoghurt (10%)

Salt

Peppar

3 msk färskriven pepparrot


Gör så här:

Gurkyoghurt: 

Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar.

Blanda gurkan med yoghurten.

Smaksätt med salt och peppar.

Vänd ner pepparroten.


Skär citronen i klyftor.


Servera den rökta laxen med gurkyoghurt och citronklyftor.

Garnera med dill och mangold.

Kavring är gott till.

Marinerade tomater

Av Maria - 2024-09-06 08:30

Ingredienser:
250 g körsbärstomater i olika färger
kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja


Gör så här:

Dela tomaterna och strimla persiljan fint.

Blanda tomaterna med strösocker och salt.

Ringla över vinäger och olja.

Låt marinera ca 10 min.

Toppa pajen med tomaterna vid servering.

Ovido - Quiz & Flashcards