Ingredienser:
Marshmallowsmet:
150 g hallonpuré (250 g hallon)
1 dl Glykossirap
1 3/4 dl Socker
6 gelatinblad
Pudra över:
2 msk Florsocker
2 msk maizena
Gör så här:
Koka upp hallon, mixa och passera genom en sil.
Väg upp 75 g puré i en kastrull tillsammans med glykossirap och socker.
Koka till 110°C.
Häll upp resten, 75 g puré i en bunke och låt stå.
Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 minuter.
Häll den varma vätskan i bunken med kall puré och lägg i de urkramade gelatinbladen och vispa i ca 10 minuter tills du har en fluffig rosa smet.
Blanda florsocker och maizena och pudra lätt en plåt med bakplåtspapper.
Fördela marshmallowsmeten på plåten och sikta över lite av florsockerblandningen.
Låt stå över natten och spara överbliven florsockerblandning.
Skär din marshmallow till fyrkanter och lägg några åt gången i en plastpåse med lite florsockerblandning och skaka om.
Skaka av överblivet puder och förvara dina marshmallows i slutna påsar.
Tips!
Vill du ha en annan form?
fyll en spritspåse med marshmallowsmet och klicka ut små toppar.
Ingredienser:
marshmallows
1 förpackning kex
200 g mjölkchoklad
grillpinnar till marshmallows
Gör så här:
Trä marshmallows på grillpinnar och grilla tills de fått färg.
Lägg en chokladbit och en grillad marshmallow mellan två kex.
Ät och njut!
Ingredienser:
1½ kg äpplen
5 dl socker
1 dl vatten
Pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala, klyfta och kärna ur äpplena.
Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.
Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i ca 20 minuter.
Rör om då och då.
Vispa äpplena till mos.
Rör ut askorbinsyran och natriumbensoat i lite mos och blanda ner i moset.
Häll upp på varma väl rengjorda burkar och förslut väl.
Förvara kallt.
Ingredienser:
80 g chorizo, chörizo går lika bra
1 liten rödlök
1/4 hackad chili
olja
250 g cocktailtomater
1/2 citron, saften
2 msk tomatpuré
1 msk Mörk Sirap
1/2 dl vatten
250 g Syltsocker
Gör så här:
Skär chorizon i små bitar.
Stek så att de får en fin gyllenbrun färg.
Ställ åt sidan.
Skala och hacka rödlök, finhacka chilin och ta bort kärnorna.
Fräs i olja i en kastrull.
Skär tomaterna i mindre bitar och lägg i kastrullen.
Tillsätt citron, tomatpuré, sirap och vatten.
Fräs i ca 3 minuter.
Tillsätt syltsocker och chorizon, koka i ca 5 minuter.
Rör om då och då.
Ta grytan från värmen.
Häll upp på varm, väl rengjord burk.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 1½ liters form
Ugn: 200 grader, ca 55 minuter
Ingredienser:
200 g smör
200 g (2 1/3 dl) strösocker
200 g (4-5 st) ägg
200 g (3 1/3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g korinter
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Rör smör och socker pösigt.
Skilj äggen i gulor och vitor.
Rör ner gulorna i smeten omväxlande med nästan allt mjöl.
Blanda bakpulvret i resten av mjölet och mjöla korinterna med detta.
Vänd ner allt i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord och strödd 1½ liters form.
Grädda på nedre falsen i 200 grader ca 55 minuter.
Prova med en kaknål som ska vara torr när den dras ur en färdig kaka.
Låt kakan svalna något innan den stjälps på galler och får kallna helt.
Frys in kakan om den ska förvaras länge.