Antal: 6 portioner
Ugn: 250º, 20 minuter + ca 45 minuter
Ingredienser:
1½ dl grahams- eller rågmjöl
1½ dl vetemjöl
2 krm salt
125 g kallt smör
2 msk vatten
Fyllning:
2 auberginer
2 tsk salt
2+1 msk olivolja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ kruka basilika
4 ägg
2 dl mjlk
200 g chévre
250 g små tomater på kvist
Tillbehör:
Blandad sallad
Gör så här:
Blanda mjöl, salt och smör i matberedare eller i en bunke.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut den på mjölat bord så att den passar en form, 24-26 cm.
Klä formen med degen.
Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.
Skiva auberginerna.
Dela stora skivor.
Lägg skivorna på ett fat eller i en skål och salta dem.
Låt stå minst 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250º.
Lägg auberginen i ett durkslag och pressa ur vätskan.
Fördela bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över 2 msk olja.
Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills de är mjuka och börjar få färg.
Hacka löken och finhacka vitlöken.
Fräs den mjuk i 1 msk olivolja i en stekpanna.
Fördela lök, aubergine och strimlade basilikablad i botten på formen.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll blandningen över.
Skär osten i bitar och strö över den och lägg på tomaterna på kvist.
Grädda pajen längst ner i ugnen ca 45 minuter tills den stannat och fått fin färg.
Servera pajen ljummen som vegorätt eller till grillat kött eller grillad korv.