Foodish

Currytorsk med spenatris

Av Maria - 2025-01-28 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

520 g torskfilé

4 portioner basmatiris

1 hönsbuljongtärning

˝ msk curry

Salt

Peppar

1 msk olja

1˝ dl matlagningsgrädde

1 citron

2 morötter

65 g färsk babyspenat


Gör så här:

Tina fisken. 

Koka riset i buljongen enligt anvisningen på förpackningen.

Dela fisken i ungefär 5 cm stora bitar och krydda med curry, salt och peppar.

Stek fisken ca 3 minuter på varje sida i oljan i en en stekpanna, slå på grädden mot slutet.

Skär citronen i klyftor. 

Skala och skär morötterna i stavar.

Vänd ner spenaten i riset när det är klart.

Servera currytorsken med ris, morötter och citronklyftor.

Kokt paprika i dragonvinägrett

Av Maria - 2025-01-26 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

gröna, gula och röda paprikor
1˝ liter vatten
2 tsk salt

 

Till dragonvingrätten:

˝ dl äppelcidervinäger
˝ tsk salt
2 krm svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel
1˝ dl matolja

 

Gör så här:

Dela paprikorna i fyra delar.

Ta bort kärnorna och det vita inuti.

Koka upp vatten med lite salt.

Lägg i paprikabitarna och förväll dem ca 3 minuter.

Häll av vattnet och låt paprikorna rinna av i durkslag.

Lägg dem sedan i en skål eller glasburk.

Blanda vinäger, salt, peppar, dragon och körvel i en skål.

Droppa ner oljan under vispning. Häll vinägretten över de varma paprikorna.

Ställ svalt ett par timmar.

Fruktkaka

Av Maria - 2025-01-25 07:45

Ingredienser:
250 g (4 dl) russin
10 fikon, torkade
10 aprikoser, torkade
1˝ dl konjak eller apelsinjuice
250 g smör
1˝ dl Farinsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl mandel, hela
1 dl hasselnötter, hela
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen


Gör så här:
Skär frukterna i bitar, blanda med konjak eller juice i en skål och låt dra en timme.


Smöra och bröa en avlång 2-liters brödform.

Sätt ugnen på 175 °C.


Rör smör och farinsocker pösigt.

Rör i äggen, ett i sänder.

Tillsätt hälften av mjölet, hälften av fruktblandningen och därefter resterande ingredienser.

Blanda väl.
Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1˝ timme.



Låt svalna i formen i 10 minuter innan kakan stjälps upp.
Pudra över florsocker och servera fruktkakan i tunna skivor, gärna med ett glas sherry till.

Vintersaga

Av Maria - 2025-01-24 07:30

Ingredienser:

8 cl tranbärsjuice
3 cl limejuice, färskpressad
4 cl gin, valfritt
3 cl Vit Sirap
is


Garnering:
2 msk Rörsocker Strö
1 tsk kanel
frysta lingon
kanelstång


Gör så här:

Blanda rörsocker och kanel i en skål.

Gnid lite lime längs kanten på glaset och doppa i socker- och kanelblandningen.

Fyll glaset med is.

Mät upp tranbärsjuice, limejuice, sirap, kanel och ev gin i en shaker.

Fyll på med is och skaka tills iskall.

Sila upp drinken i glaset och dekorera med frysta lingon och en kanelstång.

Basrecept Gelé

Av Maria - 2025-01-23 07:30

Mängd: ca ˝ liter


Ingredienser:
4 dl avrunnen bär- eller fruktsaft
4 dl Gelésocker Multi


Gör så här:

Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 30 sekunder.

Skumma noga.

Häll upp på varma, väl rengjorda geléglas eller burkar.

Förslut.

Förvara kallt.

Smaksätt gärna gelén med lite sherry, portvin eller konjak.

Eller låt ett par kvistar örtkrydda som t ex mynta eller timjan koka med.

Ovido - Quiz & Flashcards