Antal: 4 portioner
Ingredienser:
520 g torskfilé
4 portioner basmatiris
1 hönsbuljongtärning
˝ msk curry
Salt
Peppar
1 msk olja
1˝ dl matlagningsgrädde
1 citron
2 morötter
65 g färsk babyspenat
Gör så här:
Tina fisken.
Koka riset i buljongen enligt anvisningen på förpackningen.
Dela fisken i ungefär 5 cm stora bitar och krydda med curry, salt och peppar.
Stek fisken ca 3 minuter på varje sida i oljan i en en stekpanna, slå på grädden mot slutet.
Skär citronen i klyftor.
Skala och skär morötterna i stavar.
Vänd ner spenaten i riset när det är klart.
Servera currytorsken med ris, morötter och citronklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 gröna, gula och röda paprikor
1˝ liter vatten
2 tsk salt
˝ dl äppelcidervinäger
˝ tsk salt
2 krm svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel
1˝ dl matolja
Gör så här:
Dela paprikorna i fyra delar.
Ta bort kärnorna och det vita inuti.
Koka upp vatten med lite salt.
Lägg i paprikabitarna och förväll dem ca 3 minuter.
Häll av vattnet och låt paprikorna rinna av i durkslag.
Lägg dem sedan i en skål eller glasburk.
Blanda vinäger, salt, peppar, dragon och körvel i en skål.
Droppa ner oljan under vispning. Häll vinägretten över de varma paprikorna.
Ställ svalt ett par timmar.
Ingredienser:
250 g (4 dl) russin
10 fikon, torkade
10 aprikoser, torkade
1˝ dl konjak eller apelsinjuice
250 g smör
1˝ dl Farinsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl mandel, hela
1 dl hasselnötter, hela
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
Gör så här:
Skär frukterna i bitar, blanda med konjak eller juice i en skål och låt dra en timme.
Smöra och bröa en avlång 2-liters brödform.
Sätt ugnen på 175 °C.
Rör smör och farinsocker pösigt.
Rör i äggen, ett i sänder.
Tillsätt hälften av mjölet, hälften av fruktblandningen och därefter resterande ingredienser.
Blanda väl.
Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1˝ timme.
Låt svalna i formen i 10 minuter innan kakan stjälps upp.
Pudra över florsocker och servera fruktkakan i tunna skivor, gärna med ett glas sherry till.
Ingredienser:
8 cl tranbärsjuice
3 cl limejuice, färskpressad
4 cl gin, valfritt
3 cl Vit Sirap
is
Garnering:
2 msk Rörsocker Strö
1 tsk kanel
frysta lingon
kanelstång
Gör så här:
Blanda rörsocker och kanel i en skål.
Gnid lite lime längs kanten på glaset och doppa i socker- och kanelblandningen.
Fyll glaset med is.
Mät upp tranbärsjuice, limejuice, sirap, kanel och ev gin i en shaker.
Fyll på med is och skaka tills iskall.
Sila upp drinken i glaset och dekorera med frysta lingon och en kanelstång.
Mängd: ca ˝ liter
Ingredienser:
4 dl avrunnen bär- eller fruktsaft
4 dl Gelésocker Multi
Gör så här:
Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 30 sekunder.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda geléglas eller burkar.
Förslut.
Förvara kallt.
Smaksätt gärna gelén med lite sherry, portvin eller konjak.
Eller låt ett par kvistar örtkrydda som t ex mynta eller timjan koka med.