Foodish

Rödlökschutney

Av Maria - 2024-10-09 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 rödlökar

2 msk olja

2 msk råsocker

2 msk rödvinsvinäger

2 dl öl

1 msk dijonsenap


Gör så här:

Skala och skiva löken.
Bryn den sakta i oljan.
Tillsätt socker, vinäger och öl.
Koka sakta ca 20 minuter.
Rör ner senapen och koka upp.
Låt kallna och stå i minst ett dygn.
Servera lökchutneyn till grillad korv, gärna chorizo.

Ugnsbakad lök med löjrom

Av Maria - 2024-10-09 15:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 175°C i 1 timma


Ingredienser:

4 gula lökar

Smör-&rapsolja till pensling, eller vanlig flytande margarin


Crème fraiche

Löjrom

Dill

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Skär av toppen och botten på 4 gula lökar och halvera dem.
Pensla snittytan med smör-&rapsolja.
Baka lökarna i 175°C varm ugn 1 timma.
Serveras ljumma med crème fraiche och löjrom.
Toppa med dill och grovmalen svartpeppar.

Rawfood-hummus

Av Maria - 2024-10-09 15:00

Ingredienser: 

1 normalstor, hackad och skalad squash

1 normalstor, röd paprika

1 dl soltorkade tomater

1- 1 1/2 matsked finhackad vitlök efter smak

1 dl rå tahini (sesampasta)

1/2 dl citronjuice

1 msk kallpressad olivolja

1/2 msk havssalt

1/4 msk paprika

(cayennepeppar efter smak för den som vill)


Gör så här:
Lägg alla ingredienser i mixern och kör tills den är slät och krämig.

Det blir cirka 3,5 deciliter av satsen.

Sandkaka

Av Maria - 2024-10-09 08:00

Ugn: 150-175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:
2 hg smör eller margarin

2½ dl socker

3 ägg

Rivet skal av ½ citron

2 dl potatismjöl

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Gör så här:
Rör smör och socker poröst.

Tillsätt äggen ett i sänder och vispa kraftigt.

Smaksätt med citronskal.

Blanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och sikta ner i smeten.

Rör om så att allt blandas väl.

Häll smeten i en väl smord, bröad form, rymd ca 2 liter.

Grädda i 150-175 grader tills kakan känns torr, ca 1 timme.

Låt den kallna på galler under bakduk.

Kallmixad aprikosmarmelad

Av Maria - 2024-10-09 07:30

Antal: ca 3 dl


Ingredienser:
200 g torkade aprikoser, helst osvavlade

½ vaniljstång

2 msk pressad citron


Gör så här:
Lägg aprikoserna i vatten ca 2 timmar.

Klyv vaniljstången på längden och skrap ut vaniljfröna.

Krama ur de blötlagda aprikoserna.

Mixa dem med vaniljfrön och citronsaft till en slät marmelad.


Tips!

Bred protienrik mager kesella på fullkornsbröd.

Toppa med marmeladen och gärna några gojibär.


Den här marmeladen är okokt, och dessutom sockerfri.

Förvara i burk med tättslutande lock i kylen.

För en kryddigare variant gå det bra att smaka av med tex lite riven färsk ingefära eller mald kanel.

Ibland kan man få tag på fina mjuka aprikoser och då behöver de inte blötläggas.

Här används osvavlade aprikoser, vilket gör marmeladen brun, men det väljer man själv.

Ovido - Quiz & Flashcards