Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
800 g palsternacka, i stavar
1 msk olja
400 g fryst torskfilé, tinad
½ tsk svartpeppar
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl iskallt vatten
5 dl olja, till fritering
400 g kokta stora vita bönor på burk, avsköljda
3/4 dl mango chutney
1 tsk curry
½ gul lök, finhackad
1½ tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
Lägg palsternackan på en plåt med bakplåtspapper och vänd runt med olja, salt och peppar.
Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min.
Skär fisken i kuber och torka av bitarna.
Salta och peppra.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, häll i iskallt vatten och rör till en jämn smet.
Hetta upp olja till 160° i en kastrull med höga kanter.
Doppa en fiskbit i taget i smeten så att hela fisken täcks med smet.
Lägg direkt i oljan och fritera till fin färg i 3-4 min.
Ta upp och lägg på ett hushållspapper att rinna av.
Servera med rostad palsternacka och bönröra.
Bönröra:
Mosa bönorna slarvigt med en gaffel.
Blanda med chutney, curry, lök och vinäger.
Smaka av med salt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl hackad bladpersilja, och/eller gräslök
½ finhackad gul lök
2 msk kapris, hälften hackad
1 msk flingsalt
Nymalen svartpeppar
600 g strömmingsfiléer
1 hackad gul lök
1½ dl vatten
2 msk vit balsamvinäger, eller halva mängden vitvinsvinäger
5 persiljestjälkar
150 g smör
3 ägg, endast gulor
1 citron, rivet skal
3 msk pressad citron
½ tsk salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Blanda örter, lök, kapris, hälften av saltet och lite svartpeppar.
Fördela blandningen på hälften av strömmingsfiléerna och lägg på resten av filéerna, köttsidorna mot varandra.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna utan fett och stek dem på medelstark värme, cirka 3 minuter på varje sida.
Salta med resten av saltet och peppra när du steker.
Citronsmörsås:
Koka upp lök, vatten, vinäger och persiljestjälkar och koka tills ½ dl vätska återstår.
Sila bort lök och stjälkar.
Smält smöret och låt det svalna.
Låt en kastrull med vatten sjuda upp.
Blanda vinägervätska och äggulor i en rostfri bunke och ställ den i det sjudande vattnet.
Vispa hela tiden tills blandningen tjocknar.
Fortsätt vispa och häll i det smälta smöret i en fin stråle (häll inte i bottensatsen).
Såsen ska vara tjock och fluffig.
Tillsätt rivet citronskal och citronsaft.
Ta bunken från värmen och smaka av med salt och peppar.
Antal: ca 20 stycken
Ingredienser:
7 dl vetemjöl
1½ dl socker
2 tsk hjorthornssalt
125 g margarin
6 rivna bittermandlar eller 1 krm bittermandelessens
1 ägg
1½ dl mjölk
Pensling, garnering:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda mjöl, socker och hjorthornssalt i en skål.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter + 20-30 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
3 ägg
2 dl socker
Rivet skal av ½ citron eller apelsin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnering:
10-15 mandlar
Gör så här:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter eller t.ex en hjärtformad bakform, 1½ liter.
Smält matfettet och låt det svalna.
Skålla, skala och klyv eller strimla mandeln till garneringen.
Vispa äggen med sockret pösigt.
Rör ner citron- eller apelsinskal, mjölet blandat med bakpulvret och sist det avsvalnade matfettet.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Ställ formen på galler på nedersta falsen i ugnen i 175 grader.
Grädda kakan ca 40 minuter.
Lägg försiktigt mandlarna runt kanten eller strö strimlorna över ytan.
Fortsätt att grädda kakan 20-30 minuter.
Låt kakan svalna i formen.
Lossa kanterna och vänd upp kakan, först på tallrik och därefter så att ovansidan med mandeln kommer upp.
Täck med bakduk och låt den kallna.
Förvaring:
Svalt i burk eller plastpåse 3-6 dagar.
I frys 6 månader.
Fyriskaka:
Följ receptet ovan, men uteslut det rivna citrusskalet.
Skala 2-3 äpplen, dela och klyfta dem tunt.
Vänd klyftorna i en blandning av 2-3 msk socker och 1-2 tsk malen kanel och stick ner dem i smeten tätt intill varandra.
Strö över resterande sockerblandning.
Saffranskaka:
Följ receptet ovan, men uteslut citrusskalet.
Stöt istället 1 pkt (½ g) saffran med en sockerbit i en mortel om det behövs.
Blanda detta med 2 msk hett vatten och häll i blandningen före mjölet i äggsmeten.
Tillsätt också 1-2 dl lätt mjölade russin.
Man kan också låta russinen svälla i 2-3 msk konjak.
Sikta florsocker över kakan när den kallnat.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
2½ dl socker
3 äggulor
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
3 äggvitor
1½ msk kakao
1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
Gör så här:
Smörj och bröa en veckad eller krusad hålform, ca 2 liter.
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt 1 äggula i taget och rör ner tills gulorna är väl inblandade.
Blanda samman mjölet och bakpulvret.
Rör ner det omväxlande med grädde eller mjölk.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem.
Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och smaksätt den med kakao och vanillinsocker.
Häll lite av den ljusa smeten på botten av formen.
Gör ett spår i smeten genom att släpa baksidan av en sked och snurra formen.
Häll hälften av chokladsmeten ovanpå.
Gör ett nytt spår.
Varva på så sätt ljus och mörk smet.
Gräddning:
Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen.
Grädda i 175 grader, ca 50 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter.
Stjälp upp den på galler.
Låt den gärna kallna under formen.
Förvaring:
I burk 4-5 dagar.
I frys ca 3 månader.
Tips!
Mjöl som ska blandas i mot slutet i en kan ska röras i, aldrig vispas.