Foodish

Dinkelsallad

Av Maria - 2024-07-28 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl hel dinkel

2 liter vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 lagerblad

2 tomater

½ gurka

ca 70 g rucola


Vinägrett:

1 citron, saft eller 2 msk vinäger

2 msk olivolja

2 msk vatten

1 vitlöksklyfta, pressad

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Skölj dinkelkornen i ett durkslag. 

Koka upp vatten, buljongtärning och lagerblad.

Lägg i dinkeln och låt sjuda under lock anvisad tid.

Halvera tomaterna.

Gröp ur kärnorna och lägg dem i en skål till vinägretten.

Skär tomaterna i tunna skivor, skölj gurka och skär den i små bitar.


Vinägrett:

Blanda citronsaft/vinäger, olja, vatten och pressad vitlök i skålen med tomatkärnorna.

Smaka av med salt och peppar.


Häll vinägretten över de varma dinkelkornen och blanda.

Blanda tomater, gurka och rucola med dinkeln.


Detta är ett grundrecept.

Använd salladen som alternativ till ris eller potatis (med eller utan tomat, gurka, rucola), eller blanda i smulad västerbottenost och valnötter eller fetaost - vad som finns hemma helt enkelt.

Wasabikräm

Av Maria - 2024-07-28 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 msk riven färsk ingefära

½ dl finhackad färsk gräslök

3 dl crème fraiche

2-3 msk wasabi från tub


Gör så här:

Blanda wasabi från tuben med riven ingefära och hackad gräslök och crème fraiche.
Blanda samtliga ingredienser, rör om till en slät kräm.

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

700 g kummelfilé med skinnet kvar

Salt

Malen svartpeppar


Rotfruktsstomp:

4 morötter

4 palsternackor

100 g rotselleri eller 2 potatisar

2 msk smör

Salt

Malen vitpeppar


Till servering:
60 g smör

4 msk riven färsk pepparrot

Dill

4 limeklyftor


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär fisken i fyra bitar.

Lägg bitarna med skinnet uppåt.

Salta och peppra.

Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter, den ska ha innetemperatur på 52-54 grader när den är klar.


Rotfruktsstomp:
Skala rotfrukterna och skär dem i bitar.

Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten i ca 15 minuter.

Häll av vattnet.

Mixa allt grovt, tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.


Lägg rotfruktsstompet på ett fat, lägg på fisken.

Skira smöret och häll över.

Strö över riven pepparrot.

Garnera med dill och lime.

Servera messmörs- & gräslökssås till.

Parmesanbollar (GI-mat)

Av Maria - 2024-07-28 07:45

Antal: 25 stycken

 

Ingredienser:

250 g kesella (10%)

3 dl färskriven parmesanost

1 dl hackade hasselnötter

1 krm salt

½ krm cayennepeppar

 

Garnering: 

3 skivor kavring

2 msk hackad gräslök

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom brödet och gräslöken.

Mixa kavring i en mixer och lägg på en tallrik tillsammans med gräslök.
Forma ostmassan till bollar och rulla dem i brödet.
Förvara i kylen fram till servering.

Havreflarn

Av Maria - 2024-07-28 06:45

Ingredienser:

100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
1 st ägg
1½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Smält fettet och rör ner grynen i det heta fettet.
Vispa ägg och socker poröst, t ex med elvisp.
Rör försiktigt ner grynblandningen och mjölet blandat med bakpulvret.
Klicka genast ut smeten glest på plåtar som är täckta med bakplåtspapper eller smorda.

Tag ca 1 tsk till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen tills flarnen fått färg, 6-7 min i 175 grader.
Tag ut plåten, låt svalna något och lossa dem med tunn böjlig kniv. 
Ovido - Quiz & Flashcards