Foodish

Friterad fisk med ananassalsa

Av Maria - 2024-07-27 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex hoki, kolja eller torsk
1 tsk salt
citron, pressad saft

 

Frityrsmet:

2 dl idealmjöl
1 tsk salt
1.5 dl ljust öl, eller vatten
ägg, endast vitan

 

Fritering:

7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja

 

Ananassalsa:

ananas
finhackad röd chili
finhackade salladslökar
1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
1 dl mango chutney, eller sweet chilisås
0.5 tsk salt

 

Gör så här:

Skär bort skal och rot på ananasen.

Skär ananasköttet i små bitar.

Blanda alla ingredienser och ställ kallt.


Skölj den färska fisken eller tina den frysta.

Dela fiskfiléerna. Lägg fisken på ett fat, salta på båda sidorna och pressa över citron.

Vispa mjöl, salt och öl eller vatten till en jämn smet.

Vispa äggvitan skummig och vispa sedan ner den i mjölblandningen.


Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten.

Eller använd en fritös.

Hetta upp oljan till 170-180°.

Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.

Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten.

Om oljan blir för het kan den börja den brinna och då sätter man på locket.

Doppa en fiskfilé i frityrsmeten så att hela filén täcks och lägg ner i den heta oljan.

Fritera några filéer åt gången 3-4 minuter tills de blivit gyllenbruna på båda sidorna.

Ta upp filéerna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.


Servering:

Lägg upp på fat och servera med ananassalsa och ris.

Rub för fläskkött

Av Maria - 2024-07-27 15:30

Ingredienser:

½ dl farinsocker

2 msk flingsalt

1 msk chiliflakes

2 msk torkad timjan

1 msk senapspulver

2 msk paprikapulver


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet tex revben som skall grillas med rubben och låt vila i kylskåp i minst 4-6 timmar.

Asiatisk sesammarinad (Vego)

Av Maria - 2024-07-27 08:45

Antal: till ca 400 g qourn- eller sojaprodukter


Ingredienser:

½ tsk japans senap (nerikarasi mushoku)

½ dl teriyakimarinad

1 msk skalade sesamfrön

1 tsk sesamolja


Gör så här:

Rör ut senapen i lite av marinaden.

Tillsätt resten av marinaden, sesamfrön och sesamolja.

Marinera det som ska grillas i dubbla plastpåsar ca 1 timme.


Japansk senap köps i asiatiska livsmedelsbutiker.

Får du inte tag på den går det bra med en osötad senap, gärna finsk eller tysk.

Colabröd i korg

Av Maria - 2024-07-27 07:45

Till 1 stort bröd:

100 g jäst

6½ dl coca-cola

½ dl majsolja

2 tsk salt

½ dl mörk sirap

1 msk ättikssprit (12%)

1 dl potatismjöl

1 liter grovt rågmjöl (550 g)

8-9 dl vetemjöl special (480-540 g)

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin.

Rör ut den i lite av colan.

Tillsätt resten av colan, olja, salt, sirap, ättika, potatismjöl, rågmjöl och vetemjöl special.

Arbeta kraftigt ihop till en jämn och smidig deg.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en rund bulle.

Mjöla en rund ganska stor brödkorg och lägg i degen med den jämna sidan nedåt.

Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

 

Sätt ungen på 225°C.

Stjälp upp brödet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter, sänk temperaturen till 175°C och grädda ytterligare ca 35 minuter.

 

Ta ut brödet och låt det kallna på galler under bakduk.

Grova hålkakor

Av Maria - 2024-07-27 06:30

Antal: 2 stycken

Jästid: dubbel storlek + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

25 g smör eller margarin

2 tsk salt

5 dl lättfil

3 dl rågflingor

ca 11 dl matbrödsmjöl av råg (550 g)


Gör så här:

Smält matfettet, häll i filmjölken och värm försiktigt fingervarmt.

Häll detta över den smulade jästen, rör om tills den löst sig, tillsätt salt, rågflingor och 9-10 dl mjöl.

Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den (tillsätt resten av mjölet om det behövs).

Dela degen och kavla ut till 2 runda kakor, lägg dem på smord plåt och ta ut hål i mitten på kakorna.

Nagga kakorna och låt dem jäsa ca 30 minuter.

Grädda.

Ugnstemperatur 225 grader.

Gräddningstid ca 20 minuter.

Ovido - Quiz & Flashcards