Foodish

Laxtårta

Av Maria - 2016-04-30 06:45

Antal: 12-15 personer


Ingredienser:

Botten:

200 g mörk kavring
75 g smält smör


Fyllning:

400 gram kallrökt lax
1 burk röd stenbitsrom (50 g)
2 dl lätt crème fraiche
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1½ dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
2 msk pressad citron
1 krm vitpeppar


Garnering:

1 gurka i stavar
1 knippa rädisor i klyftor
några kvistar basilika
gräslöksblommor
ca 15 skivor kallrökt lax


Gör så här:

Riv kavringen på rivjärn eller finfördela i en matberedare.
Blanda smulorna med smöret.
Kläm fast bakplåtspapper i en form, 24 cm diameter, med löstagbar kant.
Tryck ut kavringen till en botten i formen.
Ställ kallt ca 15 minuter.
Ta bort skinn och ev ben från laxen.
Skär den i mindre bitar och finfördela i matberedare.
Tillsätt stenbitsrom och crème fraiche.
Blanda snabbt ihop.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter.


Vispa grädden.
Smält gelatinet, gärna i mikrovågsugnen, ca 15 sekunder på full effekt.
Tillsätt det smälta gelatinet genom att hälla det i tubröret på matberedaren, kör på låg hastighet.
Blanda snabbt ner smeten i den vispade grädden.
Tillsätt dill, gräslök och citronsaft.
Peppra.
Häll blandningen över kavringsbottnen och släta till ytan.
Ställ i kyl för att stelna minst 3 timmar.
Lägg upp tårtan med gurka, rädisor och basilika runt om och garnera med gräslöksblommorna ovanpå.
Servera kallrökta laxskivor till.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards