Foodish

Chilimajonnäs

Av Maria - 2024-10-23 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 äggulor

1-1½ dl neutral rapsolja

1 tsk vitvinsvinäger

Ev. 1 tsk fransk senap

½ tsk chilipulver

1 vitlöksklyfta


Gör så här:

Se till att ägg och olja har samma temperatur när du ska göra majonnäsen.

Vispa äggulorna någon minut med vinäger och ev. fransk senap.

Använd helst en elvisp.

Häll sedan i oljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.

När den gått ihop kan man häll lite snabbare.

Smaka av med chili, riven eller pressad vitlök, salt och peppar.

Hassel- & jordnötsskakor

Av Maria - 2024-10-23 13:00

Antal: ca 20 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10-15 minuter


Ingredienser:

75 g nötkärnor

75 g naturella jordnötter

3 dl florsocker

1½ krm salt

2 stora äggvitor eller 3 små


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mal nötkärnorna till fint mjöl i en mandelkvarn.

Blanda med florsockret och saltet.

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Det ska sitta kvar i bunken när du vänder den upp och ner.

Vänd ner nötmjölet i äggvitevispet och blanda om.

Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Dekorera med en hel nötkärna på toppen av varje kaka.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, till gyllenbrun färg.

Mockarutor

Av Maria - 2024-10-23 11:15

Antal: ca 60 stycken

Ugn: 175 grader


Ingredienser:
2 ägg

3 dl strösocker

4½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

150 g smält smör eller margarin


Glasyr:

2 hg florsocker

1 msk kakao

5 msk starkt kaffe

25 g smält smör eller margarin


Garnering:
Valnötskärnor


Gör så här:

Rör ägg och socker poröst.

Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och tillsätt blandningen.

Rör sist i det avsvalnade matfettet.

Bred ut smeten i smord liten långpanna ca 20*30 cm och grädda kakan i ca 175 graders värme mitt i ugnen.


Låt kakan svalna litet och bred över glasyren.

Garnera med valnötskärnor.

Låt glasyren stelna och skär kakan i fyrkantiga bitar.

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

Sötpotatis:

600 g sötpotatis

600 g fast potatis

Salt

Peppar

1 msk olivolja


Kryddyoghurt:

1 vitlöksklyfta

2 dl matyoghurt

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

Salt

Svartpeppar


Kyckling:

4 minutfiléer av kyckling

1 msk olivolja


Tillbehör:

2 hjärtsallad

250 g körsbärstomater


Gör så här:

Tina kycklingen.

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.


Potatis: 

Skölj potatis noga och skär i klyftor.

Vänd runt med salt, peppar och olivolja i en bunke.

Häll ut på den varma plåten och ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter.


Yoghurt: 

Skala och riv vitlöken.

Blanda alla ingredienser till yoghurten.

Smaka av med salt och peppar.


Kyckling: 

Bryn kycklingen i olivolja i en stekpanna ca 10 minuter, vänd då och då.

Krydda med salt och peppar.


Plocka bladen från hjärtsallad och dela tomaterna.

Servera kycklingen med potatisen och yoghurten.

Kolakakor

Av Maria - 2024-10-23 06:15

Antal: 30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
100 g smör eller margarin

3/4 dl socker

1 msk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker

2 msk ljus sirap

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Gör så här:

Rör matfettet, sockret, vanillinsockret och sirapen pösigt.

Blanda i mjölet och bakpulvret.

Forma degen till 3 eller 4 fingertjocka längder, lika långa som plåten.

Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Platta till dem med en gaffel så att det bildas längsgående ränder.


Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter.

Skär kakorna i raka eller sneda bitar medan de är varma.


Förvaring:

I burk 10-14 dagar.

I frys ca 6 månader.


Sirap och vanillinsocker ger kakorna kolasmak.

Smör förstärker smaken.

Ovido - Quiz & Flashcards