Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 äggulor
1-1½ dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
Ev. 1 tsk fransk senap
½ tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Se till att ägg och olja har samma temperatur när du ska göra majonnäsen.
Vispa äggulorna någon minut med vinäger och ev. fransk senap.
Använd helst en elvisp.
Häll sedan i oljan droppvis tills majonnäsen börjar tjockna.
När den gått ihop kan man häll lite snabbare.
Smaka av med chili, riven eller pressad vitlök, salt och peppar.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10-15 minuter
Ingredienser:
75 g nötkärnor
75 g naturella jordnötter
3 dl florsocker
1½ krm salt
2 stora äggvitor eller 3 små
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal nötkärnorna till fint mjöl i en mandelkvarn.
Blanda med florsockret och saltet.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Det ska sitta kvar i bunken när du vänder den upp och ner.
Vänd ner nötmjölet i äggvitevispet och blanda om.
Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Dekorera med en hel nötkärna på toppen av varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, till gyllenbrun färg.
Antal: ca 60 stycken
Ugn: 175 grader
Ingredienser:
2 ägg
3 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g smält smör eller margarin
Glasyr:
2 hg florsocker
1 msk kakao
5 msk starkt kaffe
25 g smält smör eller margarin
Garnering:
Valnötskärnor
Gör så här:
Rör ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och tillsätt blandningen.
Rör sist i det avsvalnade matfettet.
Bred ut smeten i smord liten långpanna ca 20*30 cm och grädda kakan i ca 175 graders värme mitt i ugnen.
Låt kakan svalna litet och bred över glasyren.
Garnera med valnötskärnor.
Låt glasyren stelna och skär kakan i fyrkantiga bitar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Sötpotatis:
600 g sötpotatis
600 g fast potatis
Salt
Peppar
1 msk olivolja
Kryddyoghurt:
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Kyckling:
4 minutfiléer av kyckling
1 msk olivolja
Tillbehör:
2 hjärtsallad
250 g körsbärstomater
Gör så här:
Tina kycklingen.
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.
Potatis:
Skölj potatis noga och skär i klyftor.
Vänd runt med salt, peppar och olivolja i en bunke.
Häll ut på den varma plåten och ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter.
Yoghurt:
Skala och riv vitlöken.
Blanda alla ingredienser till yoghurten.
Smaka av med salt och peppar.
Kyckling:
Bryn kycklingen i olivolja i en stekpanna ca 10 minuter, vänd då och då.
Krydda med salt och peppar.
Plocka bladen från hjärtsallad och dela tomaterna.
Servera kycklingen med potatisen och yoghurten.
Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 msk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör matfettet, sockret, vanillinsockret och sirapen pösigt.
Blanda i mjölet och bakpulvret.
Forma degen till 3 eller 4 fingertjocka längder, lika långa som plåten.
Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.
Platta till dem med en gaffel så att det bildas längsgående ränder.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter.
Skär kakorna i raka eller sneda bitar medan de är varma.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 6 månader.
Sirap och vanillinsocker ger kakorna kolasmak.
Smör förstärker smaken.