Mängd: ca 1,2 kg
Ingredienser:
500 gram svin- eller ungnötslever
250 gram hel bit späck eller riktigt fett fläsk
1 gul lök
1 msk smör
6 ansjovisfiléer
3 ägg
0,5 dl vetemjöl
3 dl vispgrädde eller mjölk 3%
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk konjak (valfritt)
1 tsk torkad mejram
0,5 tsk torkad ingefära
Gör så här:
Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull.
Skölj och putsa levern.
Skär bort hinnor och senor.
Skär lever och späck i mindre bitar/tärningar.
Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck.
Låt stå i 5 minuter.
Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna.
Häll av levern och späcket och lägg i en bunke.
Låt svalna.
Tillsätt alla ingredienser till bunken med lever och späck.
Ställ gärna att kallna helt i kylen.
Hit kan du förbereda.
Mixa hastigt till en jämn smet eller mal och rör ihop.
Du kan mixa i en matberedare eller med en stavmixer.
Eller mala i köttkvarn.
I kvarn går det lättare om allt är väl kylt och kvarndelarna legat i kylen och blivit kalla.
Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov för att se om det behövs mer salt och kryddning.
Hit kan du förbereda och förvara smeten i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm.
Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare.
Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen.
Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. en eller två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar.
Smörj formen eller formarna med smör.
Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna upp till 2-3 cm från kanten.
Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet.
Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur och använd en stektermometer.
Ca 1 timme och 10 minuter.
Men det beror på formar och ugn så ta ut leverpastejen när den har 70 grader i innertemperatur.
Större form tar längre tid.
Porslinsform tar längre tid.
Ta av folien de sista 15 minuterna så får leverpastejen lite färg - det är valfritt.
Ta ut vid 70 grader innertemperatur - kolla med termometer.
Låt svalna.
Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka.
I frys håller leverpastej minst en månad.