Foodish

Söndagslimpa

Av Maria - 2018-01-31 13:30

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

1 kg malet kött

150 g bakad leverpastej

4 msk ströbröd

2½ dl buljong

2½ dl grädde

4 msk hackad gul lök

4 ägg

300 g färska champinjoner

Ev. 1 krossad vitlöksklyfta

1 kryddmått salvia

3 kryddmått italiensk salladskrydda

Salt

Vitpeppar

1 paket bacon

Smör eller margarin till stekning


Gör så här:

Putsa champinjonerna och fräs halva mängden i lite matfett.

Finhacka resten av svampen och fräs det för sig.


Blanda ströbröd, buljong, grädde och ägg och låt det svälla en stund innan det blandas med köttfärsen, den hackade brynta svampen löken, den mosade leverpastejen och kryddorna.


Forma sedan en avlång limpa och lägg den på smort ugnssäkert fat eller i en mindre långpanna.

Skåra färsen lätt på längden så att den ser ut som en stor kaffeböna.

Klä allt utom skåran med baconskivorna.

Sätt i fatet i mitten av ugnen i 225 grader och låt färsen steka ca 30 minuter.

Ös under tiden med skyn som bildas.


Passa färsen - så här god mat är det synt att steka för länge. Ca 5 minuter innan färsen är färdig, (pröva med en sticka) fyller man skåran med de hela brynta champinjonerna.


Den fina färsen äts lämpligen med kokt potatis, brysselkål och ev någon gelé eller lingon.

Servera skyn som sås.


Köksalmanack, 1981

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards