Antal: 1 limpa
Ugn: 175 grader, 80 minuter
Ingredienser:
75 g torkade blåbär
1 msk kanel
100 g mandel
50 g valnötter
50 g skalade sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g mandel, grovhackad
1 burk kesella, 10 procent
6 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg blåbären i en skål och häll kokande vatten över.
Låt blåbären svälla några minuter.
Häll av vattnet och blanda blåbären med kanel och rom.
Låt blandningen stå och dra ett tag.
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med fiberhusk, salt och bakpulver i en bunke.
Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke och blanda i blåbären i rommen och de hackade mandlarna.
Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
Häll upp i en smord form som rymmer 1½ liter.
Grädda i 80 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt brödet svalna på galler under en bakduk.
Skär upp i skivor när brödet svalnat helt.
Förvara brödet i kylen.