Foodish

Korianderskorpor

Av Maria - 2024-11-09 20:45

Antal: ca 60-80 skorpor

Jäsning: Dubbel storlek + Mycket väl

Ugn: 250 grader, 6-8 minuter + 100 grader, 2-3 timmar


Ingredienser:

50 g jäst

3 dl mjölk

150 g smör eller margarin

½ tsk salt

3 tsk finstött eller mald koriander

2 dl grahamsmjöl

7-8 dl vetemjöl


Gör så här:
Smula jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken.

Smält matfettet i en kastrull och häll i resten av mjölken.

Värm till 37 grader.

Häll spadet i degbunken.

Tillsätt salt, koriander, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.

Arbeta ihop till en smidig deg som är rätt lös.

Täck med bakduk och plast och ställ degen på varmt ställe att jäsa till dubbel storlek.


Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 250 grader.

Arbeta ihop degen i bunken.

Ta sedan upp den degen på mjölat bakbord.

Arbeta degen blank och smidig.

Dela den i sex eller åtta lika stora delar.

Rulla ut varje del till släta längder och lägg tvärs över plåten.

Jäs dem mycket väl.


Sätt in plåten försiktigt på mittfalsen och grädda längderna 6-8 minuter.

Låt dem kallna på galler.


Skär längderna på diagonalen till långa, sneda skorpor.

Rosta dem lätt på på både de skurna sidorna medan ugnen är het.


Torka sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen.

Det tar 2-3 timmar.

Låt skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar.

Pepparrotsgrädde

Av Maria - 2024-11-09 20:15

Antal: 5 portioner


Ingredienser:

2 dl vispgrädde eller crème fraiche
1 msk riven pepparrot
1 krm salt

 

Gör så här:

Vispa grädden tjock, men inte för fast.

Smaksätt grädde eller crème fraiche med pepparrot och salt.

Rör inte onödigt mycket.

Låt grädden stå kallt 1/2-1 timme, den mognar då i smaken.


Servera till rökt fisk, kall inkokt fisk, rökt kött, matjessill, grönsaksfat, i soppor, t ex grön ärtpuré och Borsjtj.

Basrecept Gelé

Av Maria - 2024-11-09 16:45

Mängd: ca ½ liter


Ingredienser:

4 dl avrunnen bär- eller fruktsaft
4 dl Gelésocker Multi

 

Gör så här:

Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 30 sekunder.

Skumma noga.

Häll upp på varma, väl rengjorda geléglas eller burkar.

Förslut.

Förvara kallt.


Smaksätt gärna gelén med lite sherry, portvin eller konjak.

Eller låt ett par kvistar örtkrydda som t ex mynta eller timjan koka med.

Kombucha Bellini

Av Maria - 2024-11-09 16:00

Antal: 3 glas


Ingredienser:

4 msk vit persikopuré
1 dl club soda
2 dl kombucha, kall
 
Kombucha (4 liter):
3 l vatten
4 msk vitt te (alt. 8 tepåsar)
3 dl rörsocker
1 l kombucha (startvätska)
1 Kombuchasvamp (SCOBY)
 
Gör så här:
Kombucha:
Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om.
Låt svalna till rumstempera- tur (cirka 25 grader).
Sila bort tebladen eller ta upp tepåsarna.
Häll över i en ren glasbehållare.
Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i SCOBY:n.
Spänn fast ett bomullstyg som lock.
Låt stå orörd i rumstemperatur 7–12 dagar.
Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar såsom du vill ha den.
Förvara se- dan i kylen, där håller den i flera månader.
Ju längre den står, desto surare blir den.
 
Servering:
Fördela persikopurén i tre champagneglas.
Fyll på med kombucha och rör om.
Toppa med club soda och servera genast.

Plommonchutney

Av Maria - 2024-11-09 10:15

Ingredienser:
1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
5 dl Vit Sirap
2½ dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
Salt

 

Gör så här:

Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar.

Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp.

Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter.

Smaka av med salt.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förvara kallt.

Ovido - Quiz & Flashcards